Gaat ChatGPT Google vervangen?

De term OpenAI heeft u de afgelopen tijd wellicht wat vaker de revue zien passeren. Dit dankzij een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ondanks dat het bedrijf in 2015 al is opgericht, zorgt ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer), een van de zelflerende chatbots, ervoor dat er over de hele wereld veel interesse is voor deze software.

Wat maakt ChatGPT zo bijzonder?

ChatGPT is een zelflerend stukje software die automatisch slimmer wordt naar mate het veel gebruikt wordt. De terugkoppelingen worden live vergaard op basis van de op dat moment actuele kennis*. Reguliere chatbots maken vaak gebruik van sleutelwoorden waar standaardantwoorden en oplossingen aan gekoppeld zijn. Ondanks dat dit niet per definitie een slechte oplossing is krijg je toch altijd het gevoel dat je met een computer communiceert. Deze techniek gaat daar verandering in brengen. 

*de software is getraind tot eind 2021. (actuele) kennis na deze datum is niet beschikbaar via ChatGPT. 

 

Welke vragen kan ik stellen aan ChatGPT?

U kunt echt alles vragen. Bijvoorbeeld het programmeren van een stukje software in Python (een programmeertaal). U krijgt dan netjes een kant-en-klaar script toegestuurd. Of dat je graag een samenvatting van een willekeurig boek wilt. Je krijgt alleen niet op iedere vraag een antwoord. 

Zo krijgt u op vragen als “wat wordt het weer morgen?” geen antwoord omdat er geen koppelingen zijn met live weerberichtdiensten. En krijgt u netjes een terugkoppeling dat de software verplicht is geen illegale of gevaarlijke informatie te delen op de vraag hoe een waterstofbom gemaakt wordt.

 

Heeft ChatGPT altijd gelijk? 

Laten we het ‘m zelf vragen..; “Heeft ChatGPT altijd gelijk..?”

" Nee, ChatGPT maakt fouten en kan onjuiste informatie geven. Het is getraind op grote hoeveelheden tekst, maar het is niet perfect en soms kunnen de antwoorden verkeerd zijn. Het is belangrijk om de informatie die ChatGPT geeft altijd te verifiëren met betrouwbare bronnen".

 

 

Waarom is het vooralsnog gratis te gebruiken?

Simpel. Hoe meer gebruikers, hoe beter het product wordt. Het is immers een onderzoeksproject dat daarna ongetwijfeld ingezet gaat worden voor andere (commerciële) doeleinden. Niet voor niets zijn grote namen en bedrijven als Elon Musk (Tesla en SpaceX), Reid Hoffman (LinkedIn) en Microsoft participanten van het project. 

 

Gaat ChatGPT Google van de troon stoten? 

Dat zou kunnen, maar het lijkt ons zeer onwaarschijnlijk. Google wordt immers gebruikt bij een zoektocht waar u vaak ook nog wat te kiezen wilt hebben. Als je even snel een recept voor een appeltaart nodig hebt kunt u prima ChatGPT om een traditioneel recept van een appeltaart vragen. Er verschijnt netjes een ingrediëntenlijst en een bereidingswijze. 

Maar had ChatGPT nou altijd gelijk? Nee, dat geeft het zelf toe. Kans is natuurlijk klein, maar misschien komt er wel een lekker worstenbroodje uit de oven als je het recept volgt, het stond er immers toch? Daarom blijft vergelijken, verifiëren en gezond verstand belangrijk. Dan kan ChatGPT een waardevol hulpmiddel zijn. 

la3 9406 lilian fotografie pwa noordwijkerhout 2024 08 27.jpg?1752495911&focus=50.30 51

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Laat dan een bericht voor ons achter en een van onze adviseurs neemt zo snel mogelijk contact met je op! 

 

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Lees ook onze andere blogs

Terugblik: Copilot-event bij Van der Valk
Bij Van der Valk Sassenheim ontvingen we op donderdag 10 april een diverse groep PWA-klanten voor een pilot-event over Microsoft Copilot. Op het programma: presentaties, live demo en volop ruimte voor vragen. Met als afsluiter: een goed verzorgde lunch.
Hoe PWA en Copilot jouw werk makkelijker maken
Artificial Intelligence (AI) helpt ons om steeds slimmer te werken en Copilot is daar een goed voorbeeld van. De mogelijkheden zijn oneindig, maar je kunt het al heel laagdrempelig inzetten voor bijvoorbeeld het samenvatten van lange werkrapporten, het verbeteren van e-mails of het omzetten van data naar heldere visualisaties. In deze blog vertellen we jou hoe jij Copilot kunt inzetten en hoe PWA daarin een rol kan spelen.
PWA’er aan het woord: Alex Obbes
PWA’s Alex Obbes (23) uit Leiderdorp werkt als supportmedewerker in de buitendienst. De vrijheid in deze rol vindt hij het allerfijnst. Geen dag is hetzelfde: hij lost IT-problemen op bij klanten op locatie en leert steeds weer iets nieuws. In de zomer verruilt hij de laptop graag voor het roer. Hij is dan het liefst met vrienden op het water te vinden. Maar wie is Alex nog meer?