U kent het wel; Talloze berichten in de mailbox over een postbezorger die u net gemist heeft op uw thuisadres, wat vervelend nou. Voorzien van een (zogenaamde) track- en trace code en een sympathieke afbeelding van een postbezorger waar je medelijden mee zou krijgen. Echter is de enige reden om medelijden met deze meneer te hebben is omdat zijn portret wordt misbruikt voor criminele activiteiten. Hoe goed kunt u phishing van echte mails onderscheiden?
Phishing behoeft geen uitleg meer, wel benadrukking
We kennen allemaal het begrip phishing. Kwaadwillende gooien talloze hengels uit via online berichten en hopen dat er wordt gehapt, met alle gevolgen van dien. Want vaak laten we (onbewust) heel veel persoonlijke informatie achter. De methodes blijven in de kern hetzelfde maar in de praktijk zijn ze steeds lastiger te onderscheiden.
Phishing in de mailbox
Een bekende methode is u doen laten geloven dat er een pakketje voor u klaarligt of meermaals geprobeerd is af te leveren. Ogenschijnlijk lijkt dit een plausibele mail omdat u (ongetwijfeld) regelmatig online bestellingen plaatst. We zijn dan ook snel geneigd om de link in de mail aan te klikken zonder er iets langer bij stil te staan. Ziet u het verschil?
Welke technische oplossingen zijn er tegen phishing?
Met diverse softwareoplossingen kunt u de kans op phishing flink reduceren. Zo kunt u bijvoorbeeld met een preventieve e-mail scanner voorkomen dat dergelijke mails überhaupt in uw reguliere mailbox(en) belandt. En mocht dat wel het geval zijn, dat de links stuk voor stuk zijn gecontroleerd. Of mails, die van buiten uw organisatie worden verstuurd, voorzien van een prominente disclaimer in beeld zodat u eraan herinnerd wordt extra voorzichtig te zijn met het aanklikken van links.
Wat kunt u zelf doen tegen phishing?
Gewoon niet happen! Dat klinkt natuurlijk eenvoudiger dat het in de praktijk is. Maar met een aantal vuistregels verklein je de kans aanzienlijk.
Gezond verstand is, naast aanvullende technische oplossingen, de basis voor het veilig en privé houden van uw persoonsgegevens. Afgelopen december organiseerde wij een evenement voor onze relaties om bij te dragen aan de bewustwording van online fraude. Mocht u het interessant vinden kunt u de samenvatting en een zeer interessante lezing van Frank Mulder van Beveiligmij.nl terugkijken!
Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen doen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.
Minder korte lijnen door uitbreiding? Niet bij ons! PWA blijft groeien en dat is niet voor niets. Ons aanbod groeit, de behoeften van onze klanten groeien en dat betekent dat wij extra handen nodig hebben om aan de verwachtingen te voldoen. Eén van onze doelstellingen dit jaar is om een nóg snellere supportafdeling te realiseren. Wij vroegen ons af; kunnen we de telefoon altijd binnen dertig seconden opnemen?
We praten u graag bij op het gebied van servers, specifiek hyperconverged servers. Dit betreft een installatie met niet één, maar twee fysieke servers die perfect synchroon samenwerken. Waarom u deze nodig heeft en wat de voordelen zijn, leggen we graag aan u uit.
Misschien herkent u het: Ergens, in een hoekje van de archiefruimte, staat een metalen kast vol met blazende apparaten en een wirwar aan kabeltjes: Dé patchkast, of in ons jargon, de netwerkkast.
Helaas is bij veel bedrijven de netwerkkast een zooitje en dat kan een probleem zijn of worden. Daarom vertel ik u graag meer over netwerkkasten, waar deze voor dienen en waarom het belangrijk is dat uw netwerkkast goed georganiseerd is (of wordt).